Derfor taber du håret og hvordan du kan undgå det

Hvorfor du taber håret, og hvordan du undgår det 

Har du prøvet at stå i badet med hånden fuld af hårstrå? Eller synes du, at dit hår virker tyndere, end det plejer? Så kan det være, at du er en af de mange kvinder, som døjer med hårtab. Læs her, hvorfor du taber håret, og hvordan du undgår at tabe håret!

Der kan være mange årsager til hårtab. Stress er en af de mest almindelige, men det kan også være pga. sygdom, medicin eller alder. Og uanset hvad årsagen er, kan det være enormt traumatiserende at opdage en bar plet i hovedbunden.

Tror du, at du måske er ved at tabe håret? Eller er du nervøs for, at det kommer til at ske i fremtiden? Så er du ikke alene. Det er nemlig en frygt, som mange både kvinder og mænd lever med.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for mindske risikoen for at tabe håret. Og der er nogle tegn, du skal være opmærksom på, så du kan opdage hårtab i god tid. Det kan alt sammen være med til at sørge for, at du bevarer en flot hårpragt - hele livet!

Tegn på hårtab

Jo før du opdager et hårtab, jo nemmere er det ofte at behandle. I mange tilfælde kan hårtabet nemlig blive permanent, hvis du ikke behandler det i tide. Derfor er det altid en god idé at tjekke frisuren igennem 1-2 gange om måneden. På den måde kan du nå at handle hurtigt, hvis håret begynder at falde af.

Er hestehalen blevet mindre?

De fleste kvinder taber håret gradvist af forskellige årsager. I modsætning til mænd er det de færreste kvinder, som får en såkaldt ”halvmåne”. I stedet bliver håret lige så stille tyndere og tyndere.

En god måde at holde øje med håret er at tjekke hestehalen. Tænk over, hvor mange gange du kan få elastikken rundt om din hestehale. Hvis håret bliver tyndere, vil det nemlig kræve flere omgange end normalt.

Du skal blot være opmærksom på, at elastikken ikke er blevet slap. Jo ældre en elastik er, jo mindre spændstig bliver den nemlig også. Så overvej, om det er fordi håret er blevet tyndere, eller fordi elastikken er blevet dårlig, inden du panikker.

Rykker hårgrænsen sig?

Hvis du er nervøs for, om du taber hår, kan det være en god idé at være opmærksom på hårgrænsen. Nogle kvinder mister nemlig håret ved hårgrænsen med højere tindinger eller mindre hår i nakken til følge.

En god måde at holde øje med hårgrænsen er at tage billeder. Opret en mappe på din mobil eller computer med billeder af dit hår. Sæt håret op og tag et billede af din pande 1-2 gange om måneden, hvis du er bekymret for hårtab. På den måde kan du tydeligt se, om din hårgrænse rykker på sig.

Hårpleje til hårtab

Udsolgt

Udsolgt

Døjer du med kløe og røde pletter i hovedbunden?

Hvis din hovedbund kløer, skal du være opmærksom. Ofte er det pga. tør hud eller skæl, men der kan også være tale om en svampeinfektion. Og svampeinfektioner kan medføre hårtab.


Så hvis din hovedbund føles ubehagelig, skal du tjekke den med et spejl. Er der skæl? Så er din hovedbund sandsynligvis for tør, og du bør overveje at skifte shampoo. Er den derimod fyldt med små, røde pletter? Så er det et tegn på en svampeinfektion som f.eks. ringorm.


Hvis du har en svampeinfektion i hårbunden, skal du tage til lægen. Han eller hun kan hjælpe dig med at finde den rigtige behandling. Og jo hurtigere du bliver behandlet, jo mindre er risikoen for, at det udvikler sig til hårtab.

Har du skaldede pletter?

Nogle kvinder oplever hårtab i form af glatte, skaldede pletter uden hår. Det kan opstå på hele kroppen, men ses som regel i hovedbunden. Og ofte bliver det først spottet sent, fordi håret ellers kan virke tykt og sundt.


Kør hænderne igennem håret, og mærk din hovedbund. Er der nogle glatte eller skaldede pletter? Du kan også bruge et spejl til at undersøge hårbunden.


I nogle tilfælde vil du mærke kløe eller ømhed, inden håret falder ud. Så det er også værd at være opmærksom på.

En krop i balance er stærkt medvirkende til at ens hår også er det
Hvis kroppen ikke er i balance er håret noget af det første til at slå ud.

Hvorfor taber du hår? 

Et af de første spørgsmål du har, hvis du taber hår, er: Hvorfor? Og det er et svært spørgsmål at svare på, da hårtab kan skyldes mange forskellige ting. Derfor er det vigtigt, at du kigger på hele dit liv, når du skal finde årsagen. Og det kan være en god idé at gøre det i samspil med din læge.

1. Hårtab og stress

Stress og hårtab går rigtig ofte hånd i hånd. Hvis du er stresset, vil det nemlig påvirke hele din krop. Det kan f.eks. medvirke til hormonelle ubalancer. Og det kan påvirke dig både fysisk og psykisk.

Når du taber håret pga. stress, er det heldigvis sjældent permanent. Ofte vil håret gro ud igen, når du får behandlet din stress.

Tror du, at du døjer med stressrelateret hårtab? Så tag en snak med din læge om, hvordan du mindsker dit stress niveau. Det kan være, du har brug for orlov fra arbejde. Eller måske skal du omstrukturere din hverdag, så du har mere tid til afslapning.

2. Vitaminmangel

En anden almindelig årsag til hårtab er vitaminmangel. Hvis din krop ikke får nok næringsstoffer og vitaminer, er hårpragten nemlig noget af det første, der ryger. Og der er flere forskellige vitaminer, som hænger sammen med din frisures helbred.

Her er de 4 vigtigste vitaminer og næringsstoffer, når det kommer til hårtab:

Zink står for at regenerere dine hud- og hårceller. Så hvis du mangler zink, vil dine hårstrå blive skrøbelige og i sidste ende falde ud.

A-vitamin er med til at holde din hovedbund sund og rask. Og hvis din hovedbund har det godt, har hårstråene det som regel også godt.

Protein er også en vigtig grundsten i hårets helbred. Dine hårstrå er nemlig lavet hovedsageligt af proteinet keratin. Så sørg for at fylde din tallerken med proteinkilder.

B-vitamin er et væsentligt vitamin, som kan mindske risikoen for at miste hår. Særligt stoffet biotin er vigtigt for hårvæksten. Så spis madvarer, der rig på B-vitamin.

Undgå vitaminmangel med fødevarer som nødder, spinat, mælkeprodukter og avokoda.
Vitaminmangel er en af de store årsager till hårtab, sørg for at få nok med zink, b-vitamin, a-vitamin og protein.

3. Arveligt hårtab

Hårtab ligger desværre nogle gange i generne. Det gælder særligt mænd, hvor hele 75 % vil opleve genetisk hårmangel, når de bliver ældre. For kvinder er det ca. 25 %, som lider af genetisk hårtab. Så hvis din mor eller mormor er tyndhåret, er der også en risiko for, at du vil blive det.

Det er svært at forebygge arveligt hårtab. Men du kan udskyde det eller mindske dets omfang. Det kan du f.eks. gøre ved at bruge de rigtige hårprodukter, spise rigtigt og leve en aktiv livsstil. Længere nede på siden, kan du læse flere gode råd for forebyggelse af hårmangel.

4. Alopecia Areata – pletskaldethed

Har du bare eller skaldede pletter i hovedbunden, øjenbrynene eller på benene? Så skyldes det ofte den autoimmune sygdom Alopecia Areata. Det er en sygdom, hvor hårrødderne ændrer sig, og håret stopper med gro. Derfor oplever folk med sygdommen helt bare og skaldede pletter nogle steder, og tyk hårpragt andre steder.
Sygdommen kan udvikle sig meget forskelligt fra person til person. Nogen får få bare pletter på kroppen. Andre mister alt håret på hovedet. Og andre igen mister alle hårstrå på hele kroppen.
Hvis du oplever pletskaldethed, skal du kontakte din læge. Der findes en række forskellige former for medicinsk behandling, som kan bremse udviklingen.

Lottes anbefalinger

Udsolgt

Udsolgt

5. Forkert hårpleje

Din hårpleje spiller faktisk en stor rolle i, hvorvidt du vil opleve at miste håret. Den forkerte hårpleje kan nemlig skade både din hovedbund, dine hårrødder og selve hårstråene.

Der findes flere forskellige former for forkert hårpleje. Her kan du læse nogle eksempler på de mest almindelige fejl:

  • For hyppig hårvask med dårlige hårprodukter vil resultere i en ophobning af produktrester og skade frisuren.
  • Brug af varmeredskaber som f.eks. hårtørrer, krølle- eller glattejern. Dit hår har generelt ikke godt af ekstreme temperaturer – hverken for megen kulde eller varme.
  • For mange forskellige styling- og hårprodukter vil fylde din hårpragt med skadelige kemikalier. Og det vil på sigt have negative konsekvenser.
  • Kemiske hårbehandlinger og farvning af håret kan også gøre permanent skade på din frisure. Håret vil blive tyndere, og dine hårstrå vil miste deres styrke.

 

Længere nede på siden kan du læse gode tips til, hvordan du plejer frisuren bedst muligt.

Der er mange grunde til at man taber håret, det kan være stress, vitaminmangel, forkert hårpleje eller genetik
Hårtab kan skyldes mange forskellige ting såsom, stress, vitaminmangel, forkert hårpleje eller genetik

Sådan mindsker du risikoen for hårtab

Er du bange for at opleve hårtab? Eller synes du allerede, du er ved at tabe håret? Så skal du ikke fortvivle. Der findes flere forskellige tips og råd til, hvordan du bedst passer på dit hår. Og hvis du følger dem, kan det mindske risikoen for hårmangel markant.

Tag vitamintilskud

Det er de færreste, der får alle de rigtige vitaminer og næringsstoffer gennem kosten. Derfor er det generelt en god at supplere dine måltider med vitamintilskud. Hvis du specifikt er på udkig efter vitaminer til håret, er det bl.a. zink, protein, B- og A-vitamin, du skal bruge.

Hvis du tager på apoteket eller i supermarkedet, findes der flere vitaminer målrettet hårpleje. De har alle de nødvendige vitaminer for en flot og glansfuld hårpragt.

Er du ikke vild med at sluge piller? Så kan du i dag også få hårvitaminer som vingummi. Og de er yderst populære. Så prøv dem og se, hvad der passer bedst til dig og din hverdag.

Plej hårpragten med gode produkter

Som nævnt under årsager til hårtab er den rigtige hårpleje alfa og omega for din frisure. Er du i tvivl om, hvordan du bedst passer på frisuren? Så får du 5 gode råd til god hårpleje lige her:

1. Vask ikke dit hår for ofte – det gør det kun mere fedtet og ustyrligt. Prøv om du kan nedsætte din hårvask til 1-3 gange om ugen. På den måde bliver håret renset, men får stadig lov til at beholde sine naturlige olier.

2. Brug de rigtige hårprodukter. Der findes masser af billige shampooer og balsammer på markedet – og de kan skade din hårpragt. Derfor er det værd at punge ud og købe nogle ordentlige hårprodukter. Vælg gerne sulfatfrie varianter med planteekstrakter og uden parabener.

3. Undgå at farve dit hår eller fylde det med styling-produkter. Du kan godt farve dit hår eller prøve at få highlights, men begræns dig. Jo oftere og jo vildere farver, du farver dit hår, jo større skade tager det. Så undgå afblegninger, spar på styling-produkterne, og hold pauser mellem hårfarvningerne.

4. Pas på med stramme hestehaler eller en håndklædeturban efter brusebadet. Alt, der trækker i dine hårrødder, risikerer nemlig at skade dem. Så vær forsigtig, når du håndterer eller binder din frisure op.

5. Sørg for at fugte håret . Tørt hår er nemlig usundt hår. Så brug masser af balsam og forkæl dig selv med en lækker hårkur et par gange om måneden. Din hårpragt og din hovedbund vil takke dig.

Mikrofiber hårhåndklæder er meget skånsomme for håret og sikre den optimale tørring

Hold øje med frisuren

Det er som sagt en god idé at være opmærksom på begyndende hårtab. Særligt hvis du ved, at du er i ekstra risiko pga. arvelighed eller medicin. Og jo før du opdager problemer, jo hurtigere kan du begynde behandlingen.

Sørg derfor at tjekke din frisure et par gange om måneden. Tjek hestehalen – kan elastikken komme en ekstra omgang rundt? Tag billeder af din hårgrænse, og se om den rykker i den forkerte retning? Og mærk efter, om du har nogen bare pletter.

Og hvis du ellers blot tager dig godt af dit hår, gør du allerede meget. For jo sundere dit hår er, jo mindre er risikoen for, at du nogensinde vil miste det!

Lottes produktanbefalinger til hårtab

Hårtab er svær størrelse, da det kan have mange forskellige årsager. Derfor vil jeg gribe det holistisk an i forhold til at både få optimeret den indre og ydre pleje af håret. Det øger markant chancen for at ramme den rigtige behandling af dit hårtab. Jeg vil uden tvivl anbefale vores Yummi Gummi hårvitaminer, de sikre dig en masse gode vitaminer og mineraler samt er med til at vedligeholde normalt hår. Jeg har vedhæftet en video her, hvor du kan se Nannas og flere af vores kunders gode resultater med hårvitaminerne.

Nanna har testet vores hårvitaminer

Hårvitaminer er propfyldt med blandt biotin, folsyre og b-vitamin som giver håret et boost indefra. Hertil vil jeg anbefale vores Grow and Glow Shampoo og Balsam. Det perfekte sæt for at få sat en stopper for hårtabet. Med dens ingredienser af blandt andet Capilia Longa, som har påvist en 89% effekt på hårtab, gør det disse 2 produkter essentielle, hvis du vil have hold i hårtabet. Produkterne er samtidig med til at få hovedbundens mikroflora i balance, som kan være skjult synder til tyndt eller slidt hår. Vi har igennem en del erfaringer gjort os den erfaring, at håret ved brug af Grow and Glow Shampoo og Balsam, kan have godt af en hårmaske for at give de nuværende hårstrå en dyb pleje. Her er det perfekte match vores Intensive Repair and Growth Hair Mask. Helt perfekt til at sikre at de nuværende hårstrå bliver genopbygget og får den pleje samt fugt håret har behov for.

Vil du have flere gode råd?

Få gode tips og tricks til din indbakke her

Relaterede blogindlæg