Hårtab efter graviditet - Sådan reducerer du dit hårtab efter fødslen

Hårtab efter graviditet - Guide til at stoppe hårtabet

Så meget hår taber du efter graviditeten

Hårtab efter graviditet er helt normalt og rammer mange kvinder. Hårtabet kan finde sted under graviditeten og de første måneder efter fødslen. Er din hårbørste fuld af hår når du reder det? Fortvivl ikke! Vi har lavet denne guide, der kan hjælpe dig med at få sundt og stærkt hår efter din graviditet.

Mange nybagte mødre oplever nemlig et voldsomt hårtab enten under eller efter graviditeten. Det plejer hos de fleste kvinder at indtræffe omkring cirka 3 måneder efter endt graviditet. Hvor du normalt taber 50-100 hår om dagen, kan du komme op på at tabe 400 hårstrå om dagen. Det vil derfor ikke være unormalt, at din børste hurtigt fyldes af hår, og at du skal tømme afløbet på badeværelset oftere.

Derfor taber du håret

Årsagen til at du taber håret er fordi dit hårs vækstfase bliver forstyrret af de hormonelle ændringer der sker i din krop under graviditeten. Samtidig kan dit stress niveau for kroppen være langt højere end normalt, hvilket gør at vækstfasen bliver forkortet eller ikke lige så optimal, som under normale omstændigheder. Derfor vil du måske opleve, at dit hår hverken er lige så stærkt eller langt som før din graviditet. Dette skyldes blandt andet at dine hårsække hurtigere skifter over til hvilefasen, som er den fase hvor håret går i bero og ikke bliver længere. Herefter starter næste fase, afstødelsesfasen, hvor kroppen afstøder håret og lader det falde af.

Så længe taber du hår efter fødslen

Nogle mener at hårtabet skyldes, at de har valgt at amme deres baby. Dette er dog ikke tilfældet. Hårtabet skyldes alene ændringen af hormoner fra før fødslen til efter fødslen. Her er det især hormonet østrogen, der får håret til at forlænge sin vækstfase. Efter graviditeten vender hormonerne tilbage til deres normale værdier, derfor vil cirka 60% af de hårstrå der var i vækstfase gå i dvale. Det er helt normalt og kan vare i op til et år, før dit hår er 100% normalt igen. Dog er det normalt at hårtabet typisk kun varer 2-6 måneder. Heldigvis er der flere tiltag, du kan tage for at få dit hår hurtigt tilbage.

"Årsagen til at du taber håret er fordi dit hårs vækstfase bliver forstyrret af de hormonelle ændringer der sker i din krop under graviditeten."

Dit hårtab er ikke permanent

Når dit hår begynder at falde af i store totter, er det naturligt, at du begynder at blive lidt urolig. For hvad nu hvis dit smukke hår aldrig vokser ud igen? Du kan dog være ganske rolig - det er helt normalt. Omkring 90% af alle nybagte mødre oplever forøget hårtab tre til otte måneder efter deres fødsel. Heldigvis får langt de fleste deres hår tilbage.


I sjældne tilfælde kan en graviditet dog være med til at udløse permanent hårtab. I dette tilfælde, er det en genetisk brist, der har været lagret i din krop, og som er udløst af hormonerne under din graviditet.


Hvis du oplever, at hårtabet ikke begynder at formindskes efter ca. seks måneder efter din fødsel, anbefaler vi, at du kontakter din læge for en eventuel konsultation. Det er nemlig en god ide under sådanne omstændigheder at blive tilset af en læge, da permanent hårtab kan skyldes en forstyrret skjoldbruskkirtel, som også kan forårsage hårtab.

Før og efter ved brug af Yummi Gummi Hårvitaminer