Mini kurv

  • Ingen produkter i indkøbskurv

Hårtab efter graviditet - Sådan reducerer du dit hårtab efter fødslen

Hårtab efter graviditet - Guide til at stoppe ammehåret

Så meget hår taber du efter graviditeten

Hårtab efter graviditet, også kaldet "ammehår", er helt normalt og rammer mange kvinder. Hårtabet kan finde sted under graviditeten og de første måneder efter fødslen. Er din hårbørste fuld af hår når du reder det? Fortvivl ikke! Vi har lavet denne guide, der kan hjælpe dig med at få sundt og stærkt hår efter din graviditet.

Mange nybagte mødre oplever nemlig et voldsomt hårtab enten under eller efter graviditeten. Det plejer hos de fleste kvinder at indtræffe omkring cirka 3 måneder efter endt graviditet. Hvor du normalt taber 50-100 hår om dagen, kan du komme op på at tabe 400 hårstrå om dagen. Det vil derfor ikke være unormalt, at din børste hurtigt fyldes af hår, og at du skal tømme afløbet på badeværelset oftere.

Derfor taber du håret

Årsagen til at du taber håret er fordi dit hårs vækstfase bliver forstyrret af de hormonelle ændringer der sker i din krop under graviditeten. Samtidig kan dit stress niveau for kroppen være langt højere end normalt, hvilket gør at vækstfasen bliver forkortet eller ikke lige så optimal, som under normale omstændigheder. Derfor vil du måske opleve, at dit hår hverken er lige så stærkt eller langt som før din graviditet. Dette skyldes blandt andet at dine hårsække hurtigere skifter over til hvilefasen, som er den fase hvor håret går i bero og ikke bliver længere. Herefter starter næste fase, afstødelsesfasen, hvor kroppen afstøder håret og lader det falde af.

Så længe taber du hår efter fødslen

Nogle mener at hårtabet skyldes, at de har valgt at amme deres baby. Dette er dog ikke tilfældet. Hårtabet skyldes alene ændringen af hormoner fra før fødslen til efter fødslen. Her er det især hormonet østrogen, der får håret til at forlænge sin vækstfase. Efter graviditeten vender hormonerne tilbage til deres normale værdier, derfor vil cirka 60% af de hårstrå der var i vækstfase gå i dvale. Det er helt normalt og kan vare i op til et år, før dit hår er 100% normalt igen. Dog er det normalt at hårtabet typisk kun varer 2-6 måneder. Heldigvis er der flere tiltag, du kan tage for at få dit hår hurtigt tilbage.

Ammehår er ikke permanent

Når dit hår begynder at falde af i store totter, er det naturligt, at du begynder at blive lidt urolig. For hvad nu hvis dit smukke hår aldrig vokser ud igen? Du kan dog være ganske rolig - det er helt normalt. Omkring 90% af alle nybagte mødre oplever forøget hårtab tre til otte måneder efter deres fødsel. Heldigvis får langt de fleste deres hår tilbage.


I sjældne tilfælde kan en graviditet dog være med til at udløse permanent hårtab. I dette tilfælde, er det en genetisk brist, der har været lagret i din krop, og som er udløst af hormonerne under din graviditet.


Hvis du oplever, at hårtabet ikke begynder at formindskes efter ca. seks måneder efter din fødsel, anbefaler vi, at du kontakter din læge for en eventuel konsultation. Det er nemlig en god ide under sådanne omstændigheder at blive tilset af en læge, da permanent hårtab kan skyldes en forstyrret skjoldbruskkirtel, som også kan forårsage hårtab.

Før og efter ved brug af Yummi Gummi Hårvitaminer

Til billedet til venstre ser vi forandring hos Sophie, som har brugt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 måneder. Til højre ser vi også 3 måneders forbrug hos Nanna. Resultater varier fra person til person.

Sådan mindsker du dit hårtab efter graviditet

Få en frisurer, der passer til dit hår

Når din hestehale begynder at blive tynd og slatten, kan det være en god ide, at du får en ny frisure i stedet for at holde fast i den gamle. Når du har den samme frisure som under graviditeten, vil du hele tiden blive mindet om, hvor tykt og glansfuldt dit hår var før. Måske har du svært ved at føle dig lige så smuk som før og du vil hele tiden ærge dig over dit nu tyndere hår. Derfor kan det være en super god ide at tage til frisør og lade dem trylle, som de nu gør bedst. En frisør kender, hvilke frisurer der passer til diverse hårtyper og vil oftest kunne skabe en frisure hvor tyndhårede eller selv skaldede pletter i hovedbunden dækkes, eller ihvertfald ikke er nær så synlige. Dette vil hjælpe dig til at holde af dit nye jeg, så du også selv kan være selvsikker og synes at du ser godt ud igen.
 

Undgå styling ved hårtab

Undgå eller reducer så vidt muligt dit forbrug af glatte- eller krøllejern, føntørrer, hårspray og andre styling produkter til håret. Glatte- og krøllejernet belaster nemlig håret yderliere ved at trække i det og udtørrer det med varmebehandlinger. Brug i stedet din hårbørste, så du skåner håret mest muligt. Generelt er hår styling produkter med til at slide på dit hårs struktur og det gør derfor strukturen endnu mere skrøbelig end den er i forvejen. Undgå for alt i verden også styling produkter eller for dens sags skyld også hårpleje produkter med skadelige kemikalier.

Et andet godt råd kan være, at undgå hårelastikker med metal i samlingen. Metallet er hårdt og knækker nemlig håret, især hvis håret i forvejen er skrøbeligt og derfor vil det forværre dit hårtab.

Kosttilskud til håret

Udover en ny frisure, er der også mange andre tiltag du kan tage, for at undgå et hårtab efter graviditeten. Først og fremmest skal du sørge for, at din krop får de vitaminer og mineraler, den har brug for. Jern, zink, D-vitamin, kalk, B-vitaminer herunder biotin og selen er alle med til at styrke dit hår.
Biotin og D-vitamin hjælper for eksempel med at fremme væksten af nye hår, mens et mineral som zink gør dit hår stærkere og mere glansfuldt. Ved at sikre sig at man får de rigtige vitaminer og mineraler, kan man altså selv hjælpe sit hår bedre på vej. En god vitamin og mineral balance sikre at din hårcyklus vender hurtigere tilbage til normalen. En hyppige årsag til hårtab hos kvinder ses ved vitaminer og mineralmangel, derfor gør du dig en kæmpe tjeneste ved at have styr på dette efter din graviditet. Du kan læse vores store guide omkring vitaminer og mineraler til håret her.

Med en lille baby under armen og nok minimalt med søvn, kan det hurtigt blive en vanskelig opgave at få de vitaminer og mineraler håret har brug for igennem sin kost. Den nemmeste måde for dig at sikre, at du får de vitaminer og mineraler, som du har brug for efter fødslen er, at du tager kosttilskud. Der findes særlige kosttilskud, der er udviklet til dig der taber håret. Ved at tage kosttilskud hver dag, kan du nemt hjælpe og styrke dit hår. Alle vitaminer og mineraler dit hår har brug for findes i Yummi Gummi Hair Vitamins, som styrker og booster dit hår, så både du og dit hår kan shine.

Danske hårvitaminer

Udsolgt

Udsolgt

Spis en varieret kost

I den ideelle verden kan man sikre at man får de rette vitaminer og mineraler gennem en sund og varierende kost, så man ikke behøver tage vitaminpiller. Med en lille ny baby er det dog ofte en utopi, at du har tid og overskud til at gå op i din egen kost. Der er fuldt fokus på babyen – og ikke lige så meget på dig selv i en periode.
Har du overskud til at holde styr på, hvilke madvarer der kan hjælpe dig til at få de vitaminer og mineraler der styrker dit hår, er det selvfølgelig vigtigt, at du gør det. Det kan også være, at din kæreste kan hjælpe dig med det.

Her har vi listet nogle gode madvarer til at mindske hårtab efter graviditet er:

Fødevarer såsom blåbær, bønner, spinat og æg er gode mod hårtab.
Fødevarer som blåbær, fisk og spinat er gode i mod hårtab
 
Kosten er særligt vigtig for at få et stabilt hormonelt niveau. Dette sikrer at håret der er er gået i hvilefasen nemmere kan komme ind i dens normale vækstfase og begynde at gro igen. Selv meget små udsving i din vitamin- og mineralbalance kan give udslag i form af hårtab.

Undgå stress

Det kan virke som lidt af en joke at sige til en nybagt mor, at hun skal undgå stress. For du har jo netop bragt et lille nyt menneske ind i verden, og det kan være utroligt stressende. Først og fremmest får du højst sandsyneligt ikke sovet optimalt om natten. Derudover oplever størstedelen af nybagte mødre mange tanker og bekymringer om denne nye tilværelse som forældre til et lille nyt barn.


Du bør dog så vidt muligt prøve at undgå at blive stresset. Stress kan være med til at forværre dit hårtab efter graviditet og set med de briller, er det selvfølgelig vigtigt, at du arbejder på at mindske det. Derudover er det også særdeles vigtigt, at du forsøger ikke at være stresset, så du kan få en god barsel og nyde denne specielle tid sammen med dit barn.

Først og fremmest er det vigtigt, at du prøver på at få sovet. Det kan være, at du er nødt til at indhente noget søvn om dagen, så du får sovet nok timer i døgnet. Så må madlavning og rengøring vente, til din kæreste kommer hjem. Man siger ofte, at når barnet sover, så skal moderen også så vidt prøve at sove eller slappe af.

Shampoo og hårkur kan forebygge hårtab

Nogle særlige typer shampoo og hårkure skulle også have en gavnlig effekt i forhold til at forebygge hårtab. Derfor er det en god ide, at du prøver at holde øje med dem, næste gang du skal have en ny shampoo. Det er især en rigtig god ide at undgå shampoo, balsam og eventuelt hårkurer som indeholder SLS/SLES sulfat. Dette er med til at udtørre dit hår og gøre din hårstrå endnu mere skrøbelige.

Det klart mest effektive i forhold til at forebygge hårtab efter graviditet er dog, at du sørger for at få de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Samt at du opretholde en god og vedvarende hårplejerutine. Derved får du både den indre og ydre pleje af dit hår og dermed de bedste forudsætninger for at mindske dit hårtab efter graviditet.

Kosttilskud til håret

Som vi kan se her, kræver det rigtig mange forskellige vitaminer for at få den rigtige ernæring til dit hår. Det kan derfor også godt være svært at få alle vitaminer igennem kosten. Derfor kan det være optimalt, at gøre brug af et kosttilskud. Hos Yummi Haircare anbefaler vi selv, de lækre hårvitaminer vingummier, Yummi Gummi, som indeholder alle de nærringsstoffer, som dit hår har brug for. De har en lækker smag af jordbær og er kalorielette. Du kan få fingre i dem her hos Yummi Haircare.

Relaterede blogindlæg

Efterlad et svar

Din email adresse vil ikke blive vist. Påkrævede felter er markeret med *