Hårtab hos kvinder | Sådan undgår du hårtab - Læs de gode råd her!

Hårtab hos kvinder | Sådan undgår du hårtab

Mange kvinder taber hår

Hårtab er et stort problem for mange kvinder. Det er ikke acceptabelt som kvinde at være tyndhåret på samme måde, som det er for mænd. Det kan være med stor frustration for alle kvinder, når hårbørsten er fyldt med hår og badeværelsegulvet skal støvsuges hver gang man har reddet sit hår. Langt hår er en stor del af den kvindelige identitet og er en mulighed for kvinder at udtrykke hvem de er. Derfor kan det være meget frusterende at se håret fælde og ende ud i et reelt hårtab. Hårtab hos kvinder kan dog både være midlertidig eller vedvarende. Der kan være en række grunde til, at du taber håret. Det kan blandt andet skyldes sygdom, stress, graviditet, for dårlig kost eller for stramme frisurer.

Heldigvis er der i en stor række af tilfælde noget, som du selv kan gøre, hvis du begynder at tabe dit hår og det tynder lidt ud i volumen. Det er for eksempel at omlægge din hårplejerutiner, nedbringe din hår styling og bruge hårvitaminer. Hårvitamin kosttilskuddet er en samling af vitaminer, der er med til at styrke dit hår, så det kommer til at være stærkere og fyldigere.

I dette blogindlæg vil du finde årsagerne til hårtab og hvad du kan gøre for at få et styrket hår.

Er dit hår slidt, ødelagt eller tyndt? Så kan det meget vel være noget med din kost at gøre. Hår bliver nemlig produceret af kroppen og for at kunne leverer hårstrå af høj kvalitet, skal du indtage de rigtige nærringstoffer.

Før og efter ved brug af Yummi Gummi Hårvitaminer

Til billedet til venstre ser vi forandring hos kunder, som har brugt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 måneder. Til højre ser vi også 3 måneders forbrug. Resultater varier fra person til person.

Derfor taber kvinder hår

Hårtab hos kvinder er defineret som værende en tilstand, hvor håret begynder at falde af og det tynder ud i både fyldig heden og længden i håret.

Der er en række forskellige grunde til, at kvinder taber håret. I mange tilfælde kan det skyldes en psykisk eller fysisk påvirkning af kroppen, som udløser dette. Det kan for eksempel være, hvis du er meget stresset, er syg eller er gravid eller lige har født. Hos nogle kvinder er hårtabet dog arveligt.

Det der sker med dit hår er at vækstcyklussen eller den såkaldte anagene fase, som er den periode dit hår vokser i, bliver markant reduceret. Denne fase er normalt 90% af dine hårstrå i. Dette er med til at dine hårstrå hurtigere går over i hvilefasen/katagene fase, som medfører at håret ikke vokser sig så langt og så stærkt, som det egentlig ville have kunne under normale omstændigheder. Det er netop derfor at kosttilskud med vitaminer og mineraler der understøtter hårvækst, kan vær meget nyttige. De vil nemlig gå ind og optimerer dit hårs vækstfase og derved mindske dit hårtab. Efter cirka 2 uger hvilefasen vil dit hår komme ind i den telegene fase eller afstødelsesfasen, hvor håret vil begynde at falde af.

Fælder du mere hår end normalt?

Som kvinde fælder man helt normalt mellem 50-100 hårstrå om dagen. Hovedbunden har i gennemsnit 100.000 hårstrå at gøre med, så der er rigeligt. Men hvis du oplever at der falder store totter af eller børsten af fyldt med hår hver gang, kan du godt komme op i mellem at tabe 150 til 250 hårstrå om dagen. Dette vil være et decideret hårtab, som du bør undersøge årsagen til, da dette ikke er normalt.

Fordi der er så mange forskellige grunde til, at du kan lide af hårtab, er det altid en god ide, at du opsøger læge, hvis du pludselig begynder at tabe meget hår. Hårtabet kan for eksempel skyldes, at du mangler mineraler som jern.

Jeg taber lige pludseligt mit hår?

Kvinder kan opleve hårtab ret pludseligt, dette kaldes telogen effluvium. Dette opstår når kroppen har været ude for et chok som blandt andet kan være efter en periode med svær sygdom, medicinsk forløb, hurtigt vægttab og stress. Det der sker er at hårene fra vækstfasen/anagene fase pludseligt går over i den telogene fase eller hvilefasen, faktisk kan op i mod 70% af de hårstrå som er vækstfasen gøre dette. Dette udløser et pludseligt hårtab hos kvinder, ved f.eks stress eller andre chok for kroppens system.

Udsolgt

Udsolgt

Arveligt hårtab hos kvinder

Normalt bliver kvinders hår tyndere med alderen, og omkring 50 % af kvinder synes inden 50-årsalderen, at deres hår er blevet for tyndt. Der er dog en gruppe, for hvem hårtabet starter meget tidligt. Det er dem, der er arveligt betinget.

Hos den gruppe starter hårtabet allerede, når de er i 20’erne. De næste 10 til 20 år vil de gradvist miste mere og mere hår fra primært toppen af hovedet og på bagsiden af hovedet. Det mest almindelige er, at hårtabet er i nakken og på toppen af hovedet, mens der er normal hårvækst på siderne af hovedet.

Hvis du lider af arveligt hårtab, vil du altså aldrig blive helt skaldet lige som en mand. Du vil aldrig kunne forhindre, at du taber håret, hvis du er arveligt disponeret. Hvis du spiser sundt og tager hårvitaminer, kan du dog sikre, at dit hår har de vitaminer og mineraler, som det har brug for. Det kan mindske problemet.  

Hårtab ved sygdom

Hvis du lider af en alvorlig sygdom, en hudsygdom i hovedbunden eller har været hårdt ramt af sygdom, kan det også føre til hårtab. Hårtabet er en normal reaktion fra kroppens side efter at have været under svær stress. Dette skyldes at når kroppen skal komme sig efter et sygdomsforløb fokuserer den på de essentielle organer først. Her er håret ikke livsnødvendigt og derfor er der ofte ikke meget overskud til håret i denne periode. Typisk begynder du først at tabe håret tre måneder efter, at du har været syg. Derfor kan det umiddelbart være svært at kæde de to tilstande sammen. Håret vil herefter langsomt begynde at vende tilbage til normalen igen. Det kan derfor være en god ide, at lave forbyggende tiltag, hvis du er syg i periode, for at undgå at blive tynd håret i første omgang.

Når du taber håret på grund af sygdom, vil du typisk få håret igen efter en periode. Nogle sygdomme, for eksempel hudsygdomme og svampesygdomme i hovedbunden vil dog typisk kræve behandling. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at gå til lægen, hvis du har mistanke om, at dit hårtab skyldes sygdom.

Hårtab ved brug af medicin

Visse medikamenter har hårtab som en normal bivirkning ved brug af det. Her er blandt kemoterapi og andre kræftbehandlinger, som fører til hårtab, men mange andre medikamenter har også hårtab som en almindelig bivirkning. Det er derfor altid en god ide at læse indlægssedlen for bivirkninger, da man nogle gange kan finde alternativer til den nuværende medicin, der skønner håret lidt mere.

Man vil også kunne opleve et midlertidigt hårtab, hvis man stopper på p-piller. Det skyldes at der sker en ændring i hormon balancen, som er med til at give et hårtab.

Hårtab på grund af stress

Stress er i takt med vores mere og mere hektiske livsstile blevet en større og større del af mange menneskers hverdag. Derfor er hårtab grundet stress også blevet en større faktor i forhold til hårtab hos kvinder. Stress går ind og påvirker den hormonelle balance, helt præcist produktionen af det mandelige kønshormon, testosteron. Stress gør at kroppen producerer mere testosteron, hvor noget af dette bliver omdannet til et hormon kaldet dihydrotestosteron eller DHT. Dette er et hormon der påvirker blandt andet mænds testikler, binyrer og hårsække hos både mænd og kvinder.

Det DHT gør at der forhindrer proteiner, vitaminer og mineraler i at leverer den nødvendige næring til din hårsække, som derved begrænser hårstråenes muligheder for at producerer hår. Dette vil gøre at håret vil gro langsommere, samtidig bliver hårets livs cyklus forkortet, og dit hår vil derved hurtigere gå i afvisnings fasen, hvor det falder af.  

Frisør Haldor har haft Yummi Gummi til test. De anbefaler Yummi Gummi og kan se en tydelig forskel hos deres kunder.

Sara arbejder til dagligt som frisør og kan tydeligt se en forskel på sit hår. Hun giver en stor anbefaling af Yummi Gummi

"Yummi Gummi er fantastiske og helt klart de bedste hår vitaminer jeg har prøvet de har reddet mit hår fra at gå total slidt, ødelagt, tyndt fe hår og slet ikke vokset til at blive det mest sundeste hår som jeg aldrig har oplevet før
Jeg kan helt klart anbefale at alle som lider med hår problemer benytter Yummi Gummi 😍"

- Mille Sørensen

Hårtab under og efter graviditet og fødsel


Mange kvinder oplever at tabe håret i forbindelse med graviditet og fødsel. For nogle kvinder har de virkelig dårlig hud og tørt eller fedtet hår i starten af graviditeten, hvor de også fælder meget. Det skyldes, at de har en højere produktion af mandligt kønshormon under graviditeten. Det vil dog stabilisere sig igen efter fødslen.
Andre har den flotteste hud og det smukkeste hår under graviditeten, men begynder så at tabe store mængder af hår tre til otte måneder efter fødslen. Det skyldes, at kroppen har udskudt at skille sig af med hår under graviditeten, og at den derfor først gør det efter fødslen.
I begge tilfælde er det vigtigt, at du sørger for at spise sundt og varieret og gerne også tage tilskud af vitaminer. Når din krop får de vitaminer og mineraler, som den har brug for, kan den bedre holde dit hår sundt både under graviditeten og efter fødslen.

 

Overdreven brug af hårprodukter og for stramme frisurer

Hvis du bruger meget hårfarve, hårspray, krøllejern eller glattejern, kan det også føre til, at du taber mere hår end normalt. Det skyldes, at du langsomt ødelægger håret. I det tilfælde er der selvfølgelig kun et at gøre: begynde at bruge nogle mere neutrale produkter og sørge for, at håret ikke så ofte bliver udsat for apparater, der varmer det op.
Har du tit meget stramme frisurer, kan det også føre til, at du begynder at miste håret. Over tid kan det nemlig være med til at flytte hårgrænsen, fordi håret hele tiden er så stramt sat op. I det tilfælde handler det derfor om, at du finder frem til nogle mere skånsomme frisurer. Vi har samlet en guide til skånsomme frisure her.  

Et godt tip til hårpleje

Undgå at sætte dit hår op mens det er vådt. Det er nemlig i fugtig tilstand at dit hår er mest skrøbeligt. Du kan derved hurtigt knække nogle hårs struktur og derved øge dit hårtab.

Et andet godt tip kan være at undgå hårelastikker med metalsamlinger. Det kan nemlig være med til at slide og knække dit hår. Derfor kan det være en god ide kun at gå med hårelastikker af gummi eller plastik.

Hvordan undgår man hårtab som kvinde?

Det kan være meget frustrerende, hvis du taber håret, uden at du ved, hvad du skal gøre ved det. Heldigvis er der noget, som du selv kan gøre. Det gælder først og fremmest om, at du sørger for at spise sundt og tage et kosttilskud med de vitaminer og mineraler, der booster hårcellernes reproduktion og vækst indefra. Den indre pleje er ofte noget der bliver meget undervurderet i forhold til hårplejen.


Du bør have fokus på at spise så mange friske frugter og grøntsager som muligt, da de indeholder flest vitaminer. Et eksempel på hvordan du nemt og lækkert gør dette, er ved at lave en grøntsags smoothie. Dermed kan du hjælpe dit hår til at genoprette den naturlige vitamin balance, som er nødvendigt for en stabil og sikker hårvækst.
Det kan dog være svært at vide, om du får nok af de vitaminer og mineraler, der styrker håret. Det er blandt andet jern, kalk, D-vitamin og folsyre, som kan være sværere at ramme præcis den nødvendige mængde af. Vi gennemgår her kort hvilke vitaminer og mineraler der er de vigtigst for dit hår nedenunder.

Gode råd til hårtab

Junkfood kan føre til hårtab

Fordi vitaminerne og mineralerne er så vigtige for dit hår, kan dit hårtab faktisk også skyldes, at du spiser for meget junkfood. Maden indeholder nemlig ikke det, som du har brug for, og du kan derfor begynde at tabe håret – lige meget om du er arveligt disponeret for det eller ej.
Hvis du er arveligt disponeret, er det dog særlig vigtigt, at du sørger for at spise sundt, så din krop har alt det, som den skal bruge til at give dig stærk og fyldigt hår.

Vitaminer og mineraler mod hårtab

Vitaminer og mineraler er essentielle i kampen mod hårtab. Videnskabelige undersøgelser fra forskningsorganisationen Dovepress har vist en stor effekt på hårtab ved at indtage de rigtige vitaminer og mineraler. Derfor kan det være en rigtig god ide at se på, om du får nok af disse vitaminer. Det kan være en holdbar og god måde at øge dit hårs vækst på, som også vil gavne dit generelle helbred.

B-Vitaminer

B-vitaminer er essentielle for et sundt og stærkt hår. Blandt de vigtigste b-vitaminer er BIotin(også kendt som B7 Vitamin), Vitamin B5, B6 og B9 også kaldet Folsyre. De har en stor betydning i at give håret næring og opbygge stærke proteiner, øge stofskiftet og sætte cellevæksten i gang. Det første skridt i kampen mod hårtab vil helt klart at optimerer din kost efter b-vitaminer. Her vil du kunne se og mærke en ret hurtig effekt, når vitaminer har fået lov til at arbejde med håret.

Frisøren Sara forklarer her, hvorfor B-vitaminer er særligt vigtige for din hårproduktion

C-Vitaminer

C-vitaminer er meget vigtigt for dit immunforsvar og hjælper med at beskytte håret mod ydre påvirkninger. Derudover øger C-vitaminer produktionen af kollagen, som er et meget vigtigt protein for både hår og hud.

D-Vitaminer

Et af de vitaminer vi har sværeste ved at få. Det har en afgørende betydning for nye små porer i hårbunden, hvor håret gror. D-vitamin mangel kan ofte være en af grundene til mindsket hårvækst eller hårtab.

A-Vitaminer

A-vitaminer har en stor betydning for blodcirkulationen og fornyelsen af ilt. Da håret er et af de hurtigst voksende væv i kroppen, er det derfor afgørende at det hele tiden for den optimale cirkulation og ilt. Derudover er det med til at opretholde en normal cellevækst, som også gavner hårcellernes vækst.

Zink

Er vigtig i vedligeholdelsen af hår, negle og hud. Det er med til at sikre en stabilitet i hormon niveauerne, som sikre en stabil energiproduktion og proteinsyntese.

Hvis du kunne tænke dig at læse mere om vitaminer til håret, kan du læse vores blogindlæg omkring vitaminer til håret her - Her gennemgår vi flere vitaminer og mineraler, samt hvad du skal spise netop for at opnå disse vitamin og mineral værdier i din kost.

Begræns dit forbrug af hårstyling

Du kan gøre dit hår en kæmpe tjeneste ved at begrænse dit forbrug af hårstyling produkter. Dette råd er et af de nemmeste og mest effektive råd at implementeret fra dag et, det er derfor meget essentielt. Hårspray, føntørrer, glatte- og krøllejern slider på håret med de mange skrappe kemikalier, som hver gang og er med til at udtørre langsomt nedbryde dit hårs struktur og gør det mere skrøbeligt.

Du kan blandt andet med fordel også planlægge dine bade sådan, at de hår kan få lov til at lufttørre istedet for at føntørre det. Det er blandt andet fordi at dit hår er ekstra skrøbeligt når det er vådt. Det kan derfor være skidt for håret at tørre det med hårklæde eller føntørre. Du vil relativt hurtigt kunne se en forandring ved hjælp af disse små tricks.

Din vej til et længere og sundere hår

Følger du de råd, vi har givet dig herover, samt supplerer din kost med dedikerede hårvitaminer, er der stor sandsynlighed for, at du vil begynde at få et kraftigere hår. Du vil også relativt hurtigt kunne opnå gode resultater, hvis du implementerer dem alle fra start. De gode forudsætninger skaber nemlig synergi effekter, der forstærker hinanden.

Så kan du endelig sig farvel til dit hårtab forevigt!

Kosttilskud til håret

Som vi kan se her, kan der være mange årsager til hårtab hos kvinder. En god måde at forebygge eller bekæmpe dette, er ved at få den rette næring. Derfor kan det være optimalt, at gøre brug af et kosttilskud. Hos Skiin.dk anbefaler vi selv, de lækre hårvitaminer vingummier, Yummi Gummi, som indeholder alle de nærringsstoffer, som dit hår har brug for. De har en lækker jordbær smag og er kalorielette. Det eneste du kan få fingre i dem er her hos Skiin.dk

Relaterede blogindlæg

Efterlad et svar

Din email adresse vil ikke blive vist. Påkrævede felter er markeret med *