Tør hovedbund | Alt du bør vide om skæl, kløe og tør hovedbund

Guide til tør og irriteret hovedbund

Har du også døjet med, at din hovedbund føles tør, kradser og klør? Eller oplever du af og til, at der drysser hvide flager ud af dit hår? Så har du muligvis problemer med tørhed i hovedbunden. Læs med her for at finde ud af, hvordan du bedst får balance i hovedbunden igen!

Hvis du spørger frisørerne, vil de fortælle dig, at kløe i hovedbunden er en af de mest almindelige gener hos deres kunder. Du er altså ikke alene, hvis du synes, at hovedbunden klør. Spørgsmålet er bare, hvad det skyldes, og hvordan du kan afhjælpe problemet. Og hvis du er på jagt efter svar, er du endt det rigtige sted!
Her på siden gennemgår vi alt, du bør vide om skæl, tørhed og kløen i hårbunden. Vi hjælper dig med at finde årsagerne til problemet. Og du får gode råd til, hvordan du skaber en bedre balance fremover.

Hvad er tør og kløende hovedbund?

Toppen af dit hoved består først og fremmest af hud. Den kan derfor blive irriteret og begynde at klø – præcist som huden på resten af kroppen. Og årsagerne til problemet kan også være det samme, som f.eks. vejret, din kost, allergier og mere. Men huden ved hårrødderne er på nogle områder også unik, og derfor kan andre årsager også spille ind.


Hovedpointen er dog, at kløe i hårbunden er et almindeligt problem. Men hvis du ofte tager dig selv i at kradse hårbunden, er det noget du bør være opmærksom på.

Skal jeg være bekymret hvis min hovedbund klør?

Som udgangspunkt er der ingen grund til bekymring. Du er som nævnt langt fra den eneste med problemet, og ofte kan du selv løse det hjemmefra. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, og hvor du måske har gavn af hjælp udefra.


Oplever du f.eks., at hårbunden klør så voldsomt, at du udvikler sår? Eller kan du se tørre, skaldede pletter i hovedbunden? Så er det en god idé at få tjekket hos lægen. Det kan nemlig være tegn på f.eks. psoriasis, skæleksem eller atopisk eksem. Og det kan kræve medicinsk behandling at slippe af med.

Der findes mange årsager til irriteret og tør hovedbund, det kan blandt andet være dårlig kost eller vejret.
Tør og irriteret hovedbund kan skyldes vejret, kost eller allergier

Her får du 5 symptomer på tør hovedbund

Er du i tvivl om, hvorvidt du døjer med tørhed i hovedbunden, eller om der er andet på spil? Så har vi samlet fem af de mest almindelige symptomer på tørhed. Læs listen igennem og se, om du kan genkende dig selv.

1. Det kradser og klår på toppen af hovedet

Dine hænder er konstant oppe i dit hoved for at kradse. Du har i perioder svært ved at koncentrere dig, fordi du hele tiden skal klø hovedbunden. Og du har måske endda svært ved at have hat på eller elastikker i håret, fordi det gør problemet værre.

2. Huden ser rød og irriteret ud

Kig dig i spejlet, og tjek, om du har en rød hovedbund. Det behøver ikke være over det hele, men måske bare nogle steder.

3. Der opstår små sprækker eller sår ved hårrødderne

Mærk under dit hår. Kan du mærke små sprækker eller sårskorper? Det kan både ske, fordi du klør dig selv meget, men kan også opstå som resultat af den tørre hud. Hvis du har mange eller store sår, bør du overveje at tage et smut forbi din læge.

4. Huden føles stram

Sund hud føles som udgangspunkt blødt og elastisk – også på toppen af dit hoved. Hvis den derimod føles stram og spændt ud, kan det være tegn på, at den mangler fugt.

5. Det drysser med hvide flager eller hudskaller

Er dine skuldre og sweatere ofte fyldt med hvide flager? Eller begynder det at sne med hudskaller, når du kradser huden under din hårpragt? Så er det også tegn på, at der et problem.

Produkter til hovedbunden

Udsolgt

Udsolgt

Hvad er forskellen på skæl og tør hovedbund?

Hvis du har en meget tør hovedbund, kan det være svært at afgøre, om du lider af skæl eller tør hovedbund. De to ting ligner nemlig hinanden meget. Der er dog tre afgørende forskelle på skæl og tør hårbund:

  • For lidt vs. for meget sebum: Din krop producerer sebum, en olieagtig substans som holder din hud sund. Hvis du producerer for lidt, vil du lide af tør hud. Hvis du derimod producerer for meget, lider du muligvis af skæleksem og får derfor skæl. Det kan gøre, at huden ikke bare skæller, men også bliver rød og fedtet.
  • Infektion vs. miljøpåvirkning: Skæl opstår ofte pga. en svampeinfektion. Og det kan kræve medicinsk behandling. Tør hårbund opstår derimod pga. miljøpåvirkninger eller livsstil.
  • Forskellige typer af skæl: Du kan også opleve skæl, hvis du døjer med tør hovedbund. De er dog forskellige fra dem, du vil opleve, hvis du lider af skæleksem. Små, tørre og hvide flager kommer ofte af udtørret hud. Er skællene derimod store, gullige og fedtede, er det mere sandsynligt, at du lider af eksem.

Hvad er årsagerne til en irriteret hovedbund?

Der kan være mange forskellige årsager til irriteret hovedbund og kløe. Nogle af dem kommer af din adfærd, andre af dine omgivelser og andre igen af dine gener. Og i nogle tilfælde er der mere end én årsag. Derfor er det vigtigt, at du kigger på hele dit liv, når du skal prøve at finde roden til problemet.

Derudover kan det desværre også kræve mere end ét forsøg at finde en løsning. Men det kan lykkes. Og når det gør, vil du ikke bare føle dig mere tilpas, dit hår vil også se flottere og sundere ud.

Herunder kan du læse om de mest almindelige grunde til tørhed og kløe i hårbunden:

Alder
Som du bliver ældre, vil din hud ændre sig. Den vil blive mindre elastisk og producere færre naturlige olier, og det kan medføre tørhed. Derudover kan hormonelle ændringer, som f.eks overgangsalderen også have en indvirkning.

Forkerte hårprodukter
Ikke alle hårprodukter er lige gode, og hvis du har følsom hud kan visse ingredienser gøre mere skade end gavn. I næste afsnit kan du læse om specifikke ingredienser, du bør undgå i dine hårprodukter.

Kosten
Hår har brug for vitaminer og næringsstoffer for at gro sundt og flot, og det samme gælder huden. Derfor er det vigtigt at du enten spiser den rigtige kost eller supplere med kosttilskud.

Gener
Nogle mennesker er bare mere disponerede overfor hudproblemer end andre. Og hvis du er en af dem, er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på dine hårprodukter og kost.

Stress
Hvis du er stresset, kan du opleve en øget inflammation i kroppen. Det kan manifestere sig på flere forskellige måder, bl.a i form af hårtab eller hudproblemer.

Temperaturudsving
Særligt om vinteren stiger antallet af danskere med hudproblemer - også i hårbunden. Det skyldes de konstante skift mellem kulde udenfor og varme indenfor. Derfor er det rigtig vigtigt at tilføre kroppen nok fugt i de kolde måneder.

Rygning eller luftforurening
Ligegyldigt om de skadelige stoffer kommen gennem cigaretter eller generel luftforurening, kan de have en skadelig effekt. De kan ligesom stress medføre inflammation, hvilket kan udtørre din hårbund.

Allergier
Måske er du allergisk overfor ingredienser i dine plejeprodukter, materialet i dine huer eller lignende. Hvis intet andet virker, kan du overveje at tale med din læge om potentielle allergier.

Do's & Don'ts til tør hovedbund

Do and Dont's til tørhovedbund - sørg for at undgå stress, sove med vådt hår. Men tilgengæld skal du drikke en masse vand, masser din hovedbund.
Do and Dont's til tørhovedbund - sørg for at undgå stress, sove med vådt hår. Men tilgengæld skal du drikke en masse vand, masser din hovedbund.

Undgå disse ingredienser i dine hårprodukter

Mistænker du, at dine plejeprodukter er synderen bag dine hudproblemer? For dig der døjer med tør hovedbund, er din shampoo et godt sted at starte. Der findes nemlig masser af hårprodukter på markedet med skadelige ingredienser – specielt hvis du har en følsom hud. Og det gælder f.eks. disse ingredienser:

  • Parabener: Methylparaben og ethylparaben er eksempler på konserveringsmidler, der må bruges i plejeprodukter. Det er parabener, og hvis du har hudproblemer, bør du så vidt muligt undgå dem – også i dine hårprodukter.
  • Sulfater: Selvom de er nogle af de mest almindelige sæbestoffer, kan de have negative konsekvenser for din hud og dit hår. Det gælder f.eks. sodium laureth sulfat og sodium lauryl sulfat. Sæbestofferne er nemlig så stærke, at de helt kan fjerne de naturlige olier fra din krop. Og det kan medføre skæl og lignende problemer.
  • Silikone: Da det kan være svært at vaske 100 % ud, kan silikonen resultere i skæl og tørhed. Og hvis du har krøller, kan det også gøre dine hårstrå krusede og elektriske. Undgå derfor ingredienser, der ender med -cone eller -oxane, da det ofte er silikone.

 

Vil du gerne slippe af med kradsen og kløen? Hos Yummi Haircare har vi lavet Grow and Glow-serien netop med henblik på at give dig en sund og smuk hårpragt. Derfor er alle produkterne fri for både silikone, sulfater og parabener. Og så kan du trygt bruge det på din frisure – også selvom du døjer med tør hud i hovedbunden!

Undgå parabener, silikone og sulfater i dine hårprodukter hvis du har tør og irriteret hovedbund
Find hårprodukter uden parabener, sulfater eller silikoner

10 tips til at mindske irriteret hovedbund og kløe

Vil du gerne gøre noget ved dine tørheds- og kløeproblemer? Men ved du ikke, hvor du skal starte? Så har vi samlet 10 gode råd, du kan følge

1. Brug hårvitaminer for at få de korrekte næringsstoffer

Selv hvis du spiser sundt og varieret, kan det være vanskeligt at få alle de næringsstoffer, din krop har brug for. Af den grund er det ofte en god idé at tage kosttilskud. Og derfor har vi hos Yummi Haircare udviklet Yummi Gummi.

Det er lækre, vegetariske hårvitaminer, der smager som vingummier. De indeholder alt, din krop mangler for at vedligeholde håret og få en balanceret hovedbund. Vitaminerne i Yummi Gummi er heriblandt biotin, folsyre og B12. Med Yummi Gummi er du derfor sikker på at få de nødvendige næringsstoffer for sund hud, normalt hår og negle.

Boost dit hår med hårvitaminer

Udsolgt

Udsolgt

2. Vælg den rigtige shampoo

Som nævnt tidligere er det ikke ligegyldigt, hvilke hårprodukter du vælger. Og du kan med fordel vælge en shampoo mod tør hovedbund. Men husk at kigge ingredienslisten igennem, så du er sikker på, at shampooen ikke indeholder potentielt skadelige stoffer. Og er du i tvivl, har vi udviklet Yummi Haircare Grow and Glow Shampoo, som opfylder alle kravene for en god shampoo!

3. Sørg for også at give dit hår balsam

Balsam er ofte alfa og omega for at give dit hår fugten tilbage. Tænk på det som en fugtighedscreme for dine hårstrå og hårrødder. Vælg en balsam til tør hårbund, som f.eks. Yummi Haircare Grow and Glow Balsam, der ikke indeholder skadelige ingredienser.

4. Drop at tørre håret med et almindeligt håndklæde 

Et almindeligt håndklæde kan resultere i elektriske og krusede hårstrå. Så hvis du gerne vil have en sund hårpragt, bør du overveje at droppe det traditionelle håndklæde. Investér i stedet i et mikrofiberhåndklæde. Det er blødt, absorberer vand hurtigere og er mindre hårdt mod hårstråene

5. Forkæl dig selv og dit hår med en hårkur

Ligesom huden i dit ansigt kan huden under din frisure have gavn af en plejende kur. Så forkæl dig selv med en hårkur med jævne mellemrum. Det vil booste håret, og du vil ofte mærke en forskel med det samme.

Og hos Yummi Haircare har vi vores Intensive Repair and Growth hårmaske til netop det formål. Den giver dybdegående pleje og næring til både hårstrå og hovedbund og er perfekt til en spa-dag derhjemme!

 

De bedste hårpleje råd til tør hovedbund er  at bruge hårvitaminer, vælge den rigtig shampoo og balsam,  samt forkæle dit hår med en hårkur
Gode hårpleje råd til tør hovedbund kan være hårvitaminer, den rigtige shampoo og balsam, samt at finde et håndklæde til at tørre dit hår.

 

6. Stimulér hovedbunden med en massagebørste

Din hud har gavn af ekstra blodtilførsel. Det giver flere næringsstoffer, holder den elastisk og blød – også hovedbunden! Overvej derfor at tilføje en hovedbundsmassagebørste til plejerutinen. Den fungerer godt mod skæl, kan øge hårvæksten og så føles den enormt rar at bruge!

7. Vask ikke dit hår for ofte

Det lyder måske omvendt, men for meget vand kan tørre huden ud. Det kan nemlig fjerne de naturlige olier og medføre udtørring. Vask derfor kun håret 2-3 gange om ugen. Sæt det i stedet op, eller brug en brusehætte, når resten af kroppen trænger til en vask.

8. Pas på med at bruge stylingprodukter 

Ligesom med shampoo og balsam er ikke alle stylingprodukter lige gode. Og generelt er det en god idé at skrue ned på dit forbrug af stylingprodukter. Overvej, hvilke der er nødvendige i hverdagen, og kig ingredienslisterne grundigt igennem.

9. Skru ned for vandets temperatur

Kontrasten mellem varme og kulde kan have en skadende effekt. Sørg derfor også for, at du er helt tør, inden du går ud i kulden efter et bad.

10. Vælg det rigtige betræk til din hovedpude

Ligesom med håndklæder kan almindelige bomuldsbetræk have negative konsekvenser. Bomuld består nemlig af ru fibre, som kan skabe friktion, når du ligger på det. Overvej i stedet et mikrofiber-, bambus- eller silkebetræk.

 

Andre gode råd til håret kan være at stimulerer hovedbunden med en deep scalp brush eller passe på med styling produkter
Du kan blandt andet også bruge en deep scalp til at stimulerer hovedbunden samt skrue ned for vandets temperatur.Gode produkter til håret

Udsolgt

Udsolgt

Er der sammenhæng mellem tør hovedbund og hårtab?

Da dit hår gror ud af din hovedbund, kan der ofte være en sammenhæng mellem en kløende hovedbund og hårtab. Hvis din hovedbund er irriteret eller ude af balance, kan det i værste tilfælde resultere i hårtab. Ligesom det kan forværre eksisterende problemer med hårtab.

Vil du gerne forhindre eller mindske hårtab? Så bør du kigge på både dit hår og din hårbunds sundhed. Begge dele er nemlig afgørende, hvis du vil have en flot og rask hårpragt.

Vi håber, at du har fået svar på dine spørgsmål. Nu ved du i hvert fald mere om tør hovedbund, dets årsager og behandlingsmuligheder. Og så er du allerede godt på vej til en flottere og sundere frisure!

Vil du have flere gode råd?

Få gode tips og tricks til din indbakke her

Relaterede blogindlæg

Efterlad et svar

Din email adresse vil ikke blive vist. Påkrævede felter er markeret med *